Sivut

keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Annetaan tai tapetaan

Meille on tässä viimeaikoina kaupiteltu yhtä sun toista eläintä. Eräälle kaverin kaverille on puhjennut astma, ja hän joutuu luopumaan puoustaan. Kaverini tahtoisi kovasti että pupu muuttaisi meille asumaan. Tänään eräs toinen vihjaisi, että hänen tuttavansa on luopumassa kissastaan. Jos kissaa ei saada kotiutettua, joutuu kuulemma piikille.  Tätä asiaa rupesin myöhemmin pohtimaan...

Lemmikkimyyntipalsta Apulassa ei esimerkiksi ole sallittua kirjoittaa ilmoitukseen, että lemmikki lopetetaan ellei uutta kotia löydetä pian. Se on minusta hyvä juttu, sillä moinenhan on silkkaa kiristystä! "Nyt joku ottaa tämän elukan tai tapan sen!" Silloin hyväntahtoiset ihmiset tekevät hätiköityjä päätöksiä säälistä, ja joku pelastaa kissan/koiran/kilpikonnan itselleen, vaikkei välttämättä olisi siihen edes valmis. Tämä taas johtaa helposti siihen, että eläimellä on huono koti, tai elämäntilanteen hieman muuttuessa lemmikki lähtee taas kiertoon.



Tervettä eläintä ei lopeteta sen takia, ettei sille muka löydy uutta kotia! Ei omistajalla ole oikeutta siihen. Omistajan vastuu ja velvollisuus on läytää lemmikilleen uusi hyvä koti, vei se miten kauan tahansa. Jos tilanne vaatii lemmikin pikaista poistumista kuvioista, esimerkiksi allergian puhkeamisen takia, eikä kukaan tuttavista voi majoittaa eläintä väliaikaisesti, on aina olemassa eläinsuojia tai löytöeläinkoteja, jotka ottavat lemmikkejä vastaan, ja kotiuttavat ne myöhemmin.



Elämäntilanteet muuttuvat, ja vaikka lemmikki pitäisi aina hankkia sen koko loppuelämäksi, ei se aina onnistu. En missään nimessä ole lemmikkien uutta kotiuttamista vastaan, sillä eläin tottuu kyllä uusiin hyviin omistajiinsa. Harva voi esimerkiksi hevosta pitää koko sen elämää. Annoinhan minä itsekin Pomputin pois. En kuitenkaan missään nimessä olisi sitä lopettanut, jos kukaan ei olisi sitä halunnut. Päätin, että valitsen tarkkaan mihin kotiin sen sijoitan, mutta onneksi heti ensimmäinen uusi omistajaehdokas oli vakuuttava. Hän takasi niin hyvät olot pupuille, etten ole katunut hetkeäkään että annoin Pomputin pois, vaikka ikävä on ollut.

2 kommenttia:

  1. Tämä on niin valitettavan totta. :( Itsekin olen pelastanut kaksi käärmettä varmalta lopetukselta joskus. Nyt minulla on enää toinen niistä, kun kaveri kuoli jonkin sortin loiseen. :S Itse yritän etsiä chinchu tytölleni uutta kotia, koska minulla ei nokka kestä yhtään tuota heinää (jatkuvaa nuhaa sen takia) mitä chinchu tarvitsee... Mutta en tosissaankaan sitä tappamassa ole jos joku ei sitä osta! :O

    Peräänkuuluttaisin itsekin sitä vastuuta toisen elämästä. Allergiat ja pitovaikeudet on hyvin yleisiä, mutta jonkinsortin selkärankaa stna täytyy olla.

    VastaaPoista
  2. Itsekin olen kaikki lemmikkini hommannut "käytettynä", eli yhtäkään niistä en olisi saanut, jos kukaan ei niistä olisi luopunut, tai jos ne olisi samantien lopetettu.

    VastaaPoista